Studiekeuzeadvies: Word wie je bent ! Niet wat anderen willen wie of wat je bent ...

(Bijna) je diploma van het secundair onderwijs op zak ?

Vraag je je af wat je kan gaan studeren ?

Zie je het bos niet (meer) tussen het diverse aanbod aan vervolgopleidingen, van hogeschool en universiteit tot hoger beroepsonderwijs en volwassenenonderwijs?

 

Je staat op een kruispunt in je leven. Je beseft dat de gekozen studierichting voor een (flink) stuk mee bepaalt waar je terechtkomt.

Je hebt al dikwijls gezien hoe vrienden of familieleden een foute keuze maakten en na enkele maanden in zak en as zaten. Daardoor waren ze een heleboel geld, tijd en energie kwijt, en soms, helaas, zelfs een flink stuk van hun zelfvertrouwen. 

Dat wil jij niet. Een keertje mislukken kan weliswaar niet zo veel kwaad in het licht van een mensenleven - je leert er tenslotte ook veel van bij als je wat slim bent - maar toch wil je een foute studiekeuze liever vermijden. Terecht.

Je wil dus een juiste studierichting kiezen, liefst van al een die op je lijf is geschreven. Waar jij vol goesting en met talent aan begint, passend bij je karakter. Die je met succes afmaakt zodat je er positief op verder kan bouwen. Zodat je later een boeiende job krijgt met interessante inhoud, een spannende carrière, fijne collega’s en .. waarmee je natuurlijk ook een lekkere belegde boterham verdient.

Je kan niet weten wat je wilt, als je niet weet wie je bent! Aan de hand van de kerntalentenmethode krijg je zicht op je karaktereigenschappen (aard), je ontwikkelingskansen (potentieel), je motivatie (goesting). We linken dit meteen aan jouw schoolloopbaan en persoonlijk levensverhaal. 

 

  • Een kerntalentenanalyse zet je dus volledig in je waarde en in je kracht. De resultaten ervan geven je goesting jezelf op de rails te zetten. Deze methode oordeelt niet en plaatst je niet in het zoveelste hokje. Je hoeft deze keer geen punten te scoren om te slagen: elke persoon is uniek en zo ook zijn kerntalentenverzameling.
  • Een kerntalentenanalyse geeft je bovendien perfect zicht geeft op wat je energie geeft én zal geven, maar ook wat je energie kost én zal kosten.
  • En zal je meegeven wat je ogen nu en later doet blinken - of juist niet. 
  • Maar hoe match je vervolgens deze zelfkennis met de studies die er allemaal bestaan? En weet je zeker dat die studie ook zal leiden naar die beroepen en banen die bij je zullen passen in de loop van je hopelijk lange leven?
  • Via een studiekeuzebegeleiding op basis van de kerntalentenanalyse help ik je om tussen de bomen het bos te zien.
  • Na je analyse krijg je een speciaal hiervoor ontwikkelde opdracht mee.
  • Deze helpt je om uit die enorme boomgaard van mogelijkheden dié paar ideale stukken fruit te pikken die echt bij jou kunnen passen. Zodat je uiteindelijk en met volle kennis van zaken die kiest die het beste bij je past en … die voor je toekomst duurzaam positief blijkt.

 

Hieronder enkele links die je al een eind op weg kunnen helpen:

Ook de meeste opleidingsinstellingen hebben een eigen webpagina met tips om een goede studiekeuze te maken.

 

Weet je zelf niet zo goed waar je (kern)talenten liggen, welke richting je uit wil, dan begeleiden we je graag !

Neem vrijblijvend contact op.

 

Hoe verloopt een studiekeuze begeleiding concreet?

  • Kennismakingsgesprek (duur: 20-30 min.)
  • Vooraf invullen van de online vragenlijst (duur: 20-30 min.)
  • Persoonlijk check-gesprek, feedback over je kerntalentenprofiel en diepte-interview (duur: 2-3 uur). Bij de feedback over het kerntalentenprofiel is het fijn dat de ouder(s) aanwezig zijn.
  • Uitgebreid persoonlijk verslag en studiekeuze-oefening 
  • Persoonlijk advies in een tweede gesprek (duur: 1 uur) 

 

Deze begeleiding kan ook online !